Beeld: Eduardus Lee
Muziek

Een symfonische queeste langs emotionele pieken en dalen

Vrijdag 1 dec. 2023 om 20:15

AVROTROS Vrijdagconcert | Karina Canellakis: Mahler 1

TivoliVredenburg, Utrecht

Je kunt niet meer reserveren

Een schitterend programma met werken van twee vrouwelijke componisten en Mahler. Chef-dirigent Canellakis brengt een uitmuntend programma ten gehore!

Yang Yang Cai Curator Muziek

Over dit programma

Karina Canellakis leidt het Radio Filharmonisch orkest in de grootse Eerste symfonie van Mahler. Met zijn Eerste symfonie gaf Gustav Mahler een visitekaartje van jewelste af. Voor de zoekende Mahler pakte het uit als een symfonische queeste langs emotionele pieken en dalen. Mahler creëerde absolute muziek waarin de luisteraar een eigen pad baant.

Maar ook twee vrouwelijke componisten staan centraal in de eerste helft van dit programma. Henriëtte Bosmans was de eerste vrouw in Nederland die zich van het begin af aan succesvol profileerde als componist. Het romantische Poème voor cello en orkest was haar eerste grote orkestwerk. Solist is de Franse cellist Victor Julien-Laferrière, in 2017 winnaar van de eerste cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Dame Ethyl Smyth was niet alleen componist, maar ook voorvechtster van vrouwenrechten in Engeland. Haar opera The Wreckers, waarvan On the Cliffs of Cornwall de opmaat is voor de tweede akte, had zoveel kwaliteit dat Mahler het initiatief nam om het met zijn Weense Hofoper uit te voeren.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.