Film Met inleiding

Controversiële queer klassieker

Zaterdag 26 okt. om 19:15

Flaming Creatures + Blonde Cobra

Jack Smith
Eye, Amsterdam

Tickets zijn gratis met de We Are Public-pas
Reguliere prijs: €12,50

Over dit programma

Jack Smiths Flaming Creatures en Ken Jacobs’ Blonde Cobra werden voor het eerst vertoond in een dubbelprogramma in de Bleecker Street Cinema in Manhattan in 1963. 

Flaming Creatures, werd destijds door de politie in beslag genomen. Kort daarna werd hij verboden in 22 Amerikaanse staten en vier landen. Smiths onconventionele benadering van zijn films was geïnspireerd op het melodrama en de overdreven glamour van Hollywood en B-films. In Flaming Creatures - zoals in al zijn werken - is er geen vast verhaal, zijn de decors en speciale effecten low-tech en zelfgemaakt, en bevolken niet-professionele acteurs de cast. Flaming Creatures is vol van humor, erotiek en geweld. Je ziet mannen lippenstift aanbrengen, een afbrokkelend decor en een vampier met een blonde pruik.

De zwart-witbeelden van Smith en Jerry Sims in Blonde Cobra werden geschoten door Smiths vriend Bob Fleischner. Jacobs monteerde de beelden en voegde er fragmenten van muziek en audio-opnamen van Smith aan toe, samen met Smiths vaak woest grappige geraaskal. Maar de meesterzet van de film zijn de vertoningsinstructies. Er moet een AM-radio in of bij het publiek worden geplaatst. Op twee zeer nauwkeurig beschreven momenten in de film moet het volume van de radio worden verhoogd en moet er een soort gesprek worden gevoerd – wat voor soort gesprek dan ook.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.