Muziek

Gerenommeerde Zuid-Afrikaanse jazz

Vrijdag 22 mrt. om 20:30

Nduduzo Makhathini Trio

Nduduzo Makhathini, Zwelakhe Bell Le Pere, Francisco Mela
De Doelen, Rotterdam

Je kunt niet meer reserveren

Nduduzo Makhathini maakt niet alleen muziek; hij creëert een spirituele reis door zijn Zulu-tradities en kosmologische ideeën, waarbij hij jazz in een unieke context plaatst.

Leslie Roosblad Curator Muziek

Over dit programma

Nduduzo Makhathini is in Europa vooral bekend als pianist van Shabaka Hutchings & The Ancestors, maar hij bracht onder eigen naam inmiddels ook al negen albums uit. Nduduzo haalt veel energie en inspiratie uit zijn Afrikaanse roots. en wil de uniekheid van Afrikaanse Jazz koesteren en tonen in zijn muziek. 

Hij groeide op in de Zuid-Afrikaanse heuvels van umGungundlovu, een gebied met een sterke Zulu-traditie. Daarnaast speelde de christelijke kerk een belangrijke rol in Makhathini’s muzikale ontwikkeling. Gospel en Zulu-invloeden versmelt hij tot spirituele jazz. Hij werd onder meer beïnvloed door John Coltrane en McCoy Tyner. Van de laatste leerde hij om te spelen zoals mensen dansen, zingen en spreken. In zijn nummers zijn regelmatig rituele Zulu-teksten te horen. Zo spiritueel als het klinkt, zo fysiek is zijn spel op het podium. Niet zelden bespeelt hij de piano met zijn vuisten.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.